Gepost op 05 okt 2019 ~ bericht ~~ expressie ~ psychotherapie

Art tegen angst

kunst­therapie kan bij vrouwen met angststoornis de ernst van angstsymptomen verminderen. Daarbij verbetert ook de hart­ritmevariabiliteit en de executieve cognitieve functie. Dat laatste houdt in dat deelnemers meer controle hadden over hun emotie, dat hun werkgeheugen beter functioneerde en dat ze beter taken konden organiseren. Uit de studie kwam naar voren dat verhoging van executieve functie een rol speelde in de onderdrukking van angstsymptomen.

Het hart­ritme verandert voortdurend bij in- en uitademen via een soepele samenwerking tussen hart en longen. hart­ritmevariabiliteit is hiervoor een maat: hoe hoger de variabiliteit hoe gezonder het hart en hoe gezonder het autonome zenuwstelsel dat het hart en longen aansturen. Stress verlaagt de hart­ritmevariabiliteit, maar in deze studie was er ondanks de toename in hart­ritmevariabiliteit geen afname in de stressrespons.

Angst onderdrukt verstandelijke vaardigheden om doelgerichte keuzes te maken. Die vaardigheid valt onder de executieve functies van het verstand. In deze studie verbeterden sommige executieve functies dankzij kunst­therapie, maar andere niet. Bijvoorbeeld cognitieve flexibiliteit, inhibitie en aanhoudende aandacht verbeterden niet.

De behandeling bestond uit 10-12 sessies van kunst­therapie van een uur, verspreid over drie maanden. Het type dat werd uitgeoefend, was antroposofische kunst­therapie. De controlegroep werd op de wachtlijst gehouden. Zevenenveertig patiënten, allen vrouwen met angststoornis, deden de studie uit.

Referentie
Abbing A, de Sonneville L, Baars E et al. Anxiety reduction through art therapy in women. Exploring stress regulation and executive functioning as underlying neurocognitive mechanisms. PLoS One. 2019; 14(12):e0225200 ~doi ~pmid