homeopathie

Homeopathie is aan het eind van de 19e eeuw opgericht door een Duitse arts, Samuel Christian Hahnemann. Hij vertrok van het gelijk­soortig­heids­beginsel, met name dat een stof die bij een gezonde persoon bepaalde symptomen opwekt, gebruikt kan worden om die symptomen bij een ziekte te behandelen. Hij diende vele remedies herhaalde­lijk toe aan gezonde vrij­wil­ligers en noteerde nauw­gezet de symptomen die ze opwekten.

Homeopathische remedies worden verdund om toxiciteit van het oorspronkelijke preparaat te ver­minderen. De homeo­pathie beweert boven­dien dat verdun­ningen de remedies krachtiger maken, ook al zijn sommige verdun­ning­en zo sterk dat ze geen elke molecule van de oor­spronkelijke stof meer bevatten.

Homeo­pathie is een holistische en gepersonaliseerde geneesmethodiek. Een homeo­paat kan voor dezelfde symptomen een andere remedie kiezen, op basis van context en persoons­ken­merken van de patiënt. Homeopaten spenderen doorgaans veel meer tijd aan een patiënt dan gewone huis­artsen. Sommige homeopaten schrijven infrequente remedies voor, soms één dosis van een preparaat per maand, waarna een gedetail­leerde evaluatie volgt. Andere homeo­paten schrijven een combinatie van remedies voor, die alle symptomen van een patiënt moet ‘dekken’.

over homeopathie

Homeopathie bij verlamming na beroerte

Publicatiebias ondergraaft evidentie homeopathie

Is homeopathie een gesofisticeerde vorm van psychotherapie?

Homeopathie tegen artrose, geïndividualiseerde RCT

Homeopathie, evidence-based of prejudice-based?