Gepost op 13 apr 2023 ~ bericht ~~ natuur ~ aromatherapie ~ yoga ~ meditatie en mindfulness

Biofiele inrichting van de woonruimte

Twee Zwitserse onderzoekers houden in hun paper Healthy dwelling pleidooi om natuurelementen in de leefruimte te integreren met zelfzorg. In het International Journal of Environmental Research and Public Health geven ze migraine, chronische pijn en depressie als casussen.

Mensen zijn biofiele wezens en door verstedelijking zijn we het helende contact met de natuur verloren. De door corona genoopte lockdowns hebben de behoefte van buiten-zijn nog maar eens onderkend. Ook zonder lockdown zitten we gemakkelijk 15 tot 17 uren per dag binnen.

Met een goed interieurontwerp kan iemand de natuur nog wat dichter bij huis brengen. Dat beperkt zich niet tot het binnenhalen van weelderige planten of geurige bloemen. Kleur, materiaalkeuze, textuur, fractale vormen en patronen kunnen een gevoel van natuurbeleving binnenshuis oproepen. De belichting kan doorslaggevend zijn: migrainepatiënten zijn soms overgevoelig voor licht en patiënten met depressie reageren gunstig op lichttherapie. Voor migrainepatiënten is daarom groene LED-verlichting te verkiezen, voor patiënten met depressie hebben veel aan licht met blauwe golflengte.

Uiteraard is gewoon natuurlijk zonlicht een modaliteit waarmee in het ontwerp van de woonruimte rekening gehouden wordt. Een goede inrichting van de leefruimte kan uitnodigend werken om meer te bewegen, meer te mediteren en/of meer te ontspannen. De onderzoekers halen klinische studies aan die andere zelfzorgpraktijken inzetten tegen depressie en pijn: relaxerende muziek op de achtergrond, lavendelgeur als aromatherapie of een knusse plek om aan yoga of meditatie te doen.

Referentie
Huntsman DD, Bulaj G. Healthy Dwelling: Design of Biophilic Interior Environments Fostering Self-Care Practices for People Living with Migraines, Chronic Pain, and Depression. Int J Environ Res Public Health. 2022; 19(4): online ~doi ~pmid