Gepost op 11 okt 2022 ~ bericht ~~ osteopathie ~ manueel

Craniosacrale therapie bij huilbaby’s

Huilbaby’s huilen aanzienlijk minder wanneer ze craniosacraal behandeld worden. Dat concluderen Spaanse onderzoekers in een gecontroleerde studie. Het aantal uren huilen verminderde significant en de baby’s sliepen langer.

Zes procent van de baby’s had aan een behandeling al genoeg. De meeste baby’s hadden twee behandelingen nodig (59%) en voor ongeveer een derde duurde het drie behandelingen om van het huilen af te geraken. Het gemiddelde aantal huiluren in de controlegroep bleef constant gedurende al die tijd (drie uur per dag). De ICSQ-score, die een maat is voor de ernst van ‘babykolieken’, daalde dan ook significant na achtereenvolgens 7, 14 en 24 dagen. Na 24 dagen sliepen de baby’s veertien uren per dag in plaats van de tien uren aan het begin van de studie en de elf uren in de controlegroep.

Craniosacrale therapeuten geloven dat de baby tijdens de bevalling spanningen ondervindt die een goede ontwikkeling in de weg staan. Craniosacrale therapie is er dan om de spanningen en disfuncties weg te nemen. Tijdens een behandeling zal hij de stresspunten in weefsels opsporen en ze wegwerken met zachte aanraking en massage. Een sessie duurt 30 tot 40 minuten, steeds in aanwezigheid van de ouders.

In de controlegroep kregen ouders de klassieke adviezen om het huilen van baby’s te verminderen. Geen ongewenste effecten werden genoteerd.

Referentie
Castejón-Castejón M, Murcia-González MA, Todri J et al. Treatment of infant colic with craniosacral therapy. A randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2022; 71:102885 ~doi ~pmid