Volgens een meta-analyse verhoogt aromatherapie de slaapkwaliteit bij patiënten die in behandeling zijn voor kanker. De essentiële oliën bestaande uit één component lijken een sterker effect te hebben dan mengsels van meerdere oliën. Die laatste stelling is evenwel gebaseerd op slechts twee studies.
Slaapproblemen zijn het meest voorkomende symptoom bij kankerpatiënten, schattingen variëren van 30 % tot 93 % die met dat probleem zitten. Farmacologische slaapmiddelen hebben hun bijwerkingen, in richtlijnen wordt daarom enkel kortetermijgebruik ervan aangeraden. Niet-farmacologische behandelingen krijgen steeds meer aandacht.
In acht studies werd een enkelvoudige olie getest, in vijf daarvan werd gekozen voor lavendelolie. Lavendelolie lijkt daaarom beter te werken dan de andere oliën. Volgens de auteurs van de meta-analyse is lavendel beschikter omdat ze tot minder allergische reacties of overdosering zou leiden.
Patiënten met borstkanker lijken het meeste baat erbij te hebben met aromatherapie.
In een van de studies werd de combinatie van lavendel, geranium en bergamot gebruikt in een 1:2:3-verhouding. Essentiële oliën die allen bekendstaan voor hun slaapbevorderende eigenschap, maar die blijkbaar niet als mengsel de slaap bevorderen.
De verbetering in slaapkwaliteit lijkt vooralsnog het gevolg te zijn van een vermindering van ‘slaaplatentie’, de tijd die nodig is om in slaap te vallen. Het effect op andere slaapparameters - zoals slaapefficiëntie en slaapduur - moet nog grondiger onderzocht worden.
De meta-analyse omvat tien studies met een totaal van bijna duizend deelnemers. Het risico op bias is matig. Ongewenste bijwerkingen worden slechts in drie studies gemeld. In één daarvan hebben ze het over hoofdpijn en niezen als mogelijke bijwerking.