Gepost op 14 mei 2015 ~ bericht ~~ zorg

Integratieve verpleegkunde

Ook in de verpleegkunde is een integratieve beweging in gang gezet. Vorig jaar verscheen bij Oxford University Press het boek 'Integrative Nursing' van Mary Jo Kreitzer en Mary Koithan, in een reeks onder redactie van Andrew Weil. Op 18 mei begint in Reykjavik het eerste internationaal symposium over integratieve verpleegkunde.

'Verplegers spelen een cruciale rol in de transformatie van de ge­zond­heids­zorg. De principes van integratieve verpleegkunde hebben niet enkel een sterke theoretische basis, maar hebben ook het geluk beroep te kunnen doen op de kennis voorgesproten uit collectieve ervaring', schreef Weil in het voorwoord van 'Integrative Nursing'.

Verpleging is in essentie gericht op het geheel: lichaam, verstand en spiritualiteit. Huidige verplegers komen daar niet meer aan toe. Er is een wereldwijd een tekort en steeds vaker moeten ze administratieve taken uitvoeren.

Een van de topics die integratieve verpleegkunde eigen wilt maken, is stress en burn-out. Burn-out komt vaker voor bij verplegers dan bij andere ge­zond­heids­pro­fes­sionals. Een verpleger met burn-out zal minder empathie aan de dag leggen en dat ondermijnt de kwaliteit van de zorg. Een van de speerpunten van integratieve verpleegkunde is dan ook gezondheid en zorg voor de zorgverlener.

Andere basisprincipes zijn:

  • focus op de mens in zijn omgeving,
  • de natuur heeft helende en herstellende eigenschappen,
  • de patiënt en de relatie met de patiënt staan centraal,
  • evidence-based,
  • gebruikmakend van zoveel mogelijk therapeutische opties, met duidelijke voorkeur voor de 'zachtste' ingrepen.

Referentie
Kreitzer MJ. Integrative nursing around the globe. Global Adv Health Med. 2015;4(3):3-4 ~doi