Zuid-Koreaanse artsen hebben het effect van moxibustie ('moxa') gemeten bij 212 patiënten met milde knieartrose. Volgensde gebruikte meetschalen daalden de pijnscores en scores voor invaliditeit. Vier weken moxibustie (drie keer per week) hielp de patiënten beter bij het gaan zitten en terug rechtstaan. Nadeel was wel dat 47 % van de patiënten minstens één brandwonde eraan overhield.
De studie was gecontroleerd: zowel de controlegroep als de moxagroep volgden standaardzorg. Blinderen was niet mogelijk volgens de artsen. Ze vinden dat wel moxa een belangrijke aanvullende behandeling kan zijn voor een aandoening waar vele mannen en vrouwen ooit mee te maken krijgen. We worden alsmaar ouder en zwaarlijvigheid zal het risico op artrose doen toenemen. Farmacologische middelen schieten schrijnend tekort. Zij bieden verlichting van de pijn, maar meer niet, en dan moet je de ongewenste bijwerkingen wel erbij nemen.
Bij moxibustie worden acupunten gestimuleerd door verbranding van een stok vervaardigd uit bijvoet. De techniek zou al in het prehistorische Europa toegepast zijn geweest, want bij Ötzi, de ijsmummie gevonden in de Alpen, zijn sporen van verbranding teruggevonden op lichaamspunten die overeenkomen met acupunten.
In Zuid-Korea is moxa vrij populair, patiënten hadden dus hoge verwachtingen van de therapie. Bovendien bestaan er verschillende varianten van moxa, die mogelijk beter (of slechter) werken.